• Suomi

    Olemme ohjaneet sinut vastaavalle paikalliselle sivustolle, josta löydät paikalliset hinnat ja kampanjat ja jossa voit tehdä ostoksesi verkossa.

    Stay on our U.S. site

Keyboard ALT + g to toggle grid overlay

ADVANTIC

Innovaattorit luovat komposiittimateriaaleja rakentamisen haastaviin ympäristöihin

Tulevaisuutta rakentamassa

Jaa tämä kertomus

Vahvistettu kattorakenne Kalgoorlie Consolidated Gold Minesin yllä Australian syrjäseudulla. Kuva: Advantic.

Kehittyneet rakennemateriaalit tuovat lisähyötyjä rakentajille ja rakennesuunnittelijoille

Ruoste, korroosio ja altistuminen ankarille sääolosuhteille aiheuttavat yleisesti harmia teräs- ja betonirakenneosille. Mutta ajat ovat muuttuneet ja materiaalit kehittyneet. Advantic suunnittelee ja valmistaa innovatiivisia polymeerikompositioita, jotka tarjoavat tehokkaita vaihtoehtoja perinteiselle betonille ja teräsrakenteille ja tuovat rakennusteollisuudelle kevyempiä ja kestävämpiä materiaaleja, joiden avulla rakenteet kestävät äärimmäisissäkin olosuhteissa.

Ilmailuteollisuuden teknologiaa rakennusmateriaaleihin

Advantic on startup-yritys, joka tarjoaa kehittyneitä materiaaleja rakennusteollisuudelle. Yritys luo mukautettuja komposiittimateriaaleja, jotka antavat uusia vaihtoehtoja haastavien ympäristöolosuhteiden parissa työskenteleville insinööreille ja rakentajille. ”Olemme kätevä vaihtoehto rakennusteollisuudelle”, sanoo Advanticin toimitusjohtaja Brad Doudican. ”Jos kompositiot ovat oikea ratkaisu, löydämme oikean materiaaliratkaisun ratkaistavaan ongelmaan.”

Kompositio muodostetaan yhdistämällä kaksi erilaista materiaalia kevyemmäksi tai kauemmin kestäväksi materiaaliksi. ”Hyödynnämme pääasiassa lasikuituja ja joitakin hartsimateriaaleja ja viemme ilmailuteollisuudessa kehitettyjä materiaaleja yhdyskuntamarkkinoille ja rakentamiseen hyödyntäen kyseistä teknologiaa”, sanoo Advanticin varatoimitusjohtaja Jeff Nielsen.

Esivalmistusta Ohion Daytonissa, Advanticin päätoimipisteessä. Kuva: Advantic.

Jokainen Advanticin projekti on yksilöllinen ja toteutetaan laajana yhteistyönä asiakkaan kanssa. Yhteistyö kattaa niin alustavan budjetin, suunnittelun, materiaalimenetelmät kuin rakentamista ja asennusta koskevan ohjeistuksenkin. Advantic valmistaa omassa tehtaassaan kaikki liitettävät komponentit, jotka eivät vaadi hitsausta. ”Toimitamme asiakkaalle tyypillisesti valmiin asennuspaketin”, Doudican sanoo. ”Se sisältää kaiken muttereista ja pulteista lähtien. Se toimitetaan lavana rekalla työkohteeseen.”

Komposiittimateriaaleista hyötyjä rakentamiseen

Advanticin ensimmäinen suuri projekti valmistui 2013, kun New Yorkin metrojärjestelmä muunnettiin Advanticin polymeerikompositioiden avulla uusien ilmastoinnin paloturvallisuusvaatimusten mukaiseksi. Uusi materiaali on 75 % kevyempää kuin betoni, mutta on silti puristuslujuudeltaan yhtä vahvaa. Se on myös ruostumatonta ja huomattavasti paremmin radiotaajuuksia läpäisevää, mikä on erittäin tärkeää kohteen ylläpitovaatimusten kannalta.

Advanticin seuraava projekti osoittautui vieläkin haastavammaksi. Tehtävänä oli vahvistaa Kalgoorlie Consolidated Gold Minesin stadionin kokoista, syöpymiselle altista teräksistä kattorakennetta Australian syrjäseudulla. Haaste oli kova, sillä aikaa oli vain 10 päivää.

Advanticin Structural Syntactic Jackets -ratkaisu Kalgoorlien kaivoksille oli riittävän kevyt kuljetettavaksi ilmateitse Ohiosta Australiaan. Oikealla näkyy lähikuvassa Jackets käyttöympäristössään. Kuva: Advantic.

Newmont Mining Corporation oli etsinyt vuoden ajan ratkaisua Kalgoorlieen, ja uhkana oli kaivoksen sulkeminen. Perinteisten vahvistusratkaisujen hitaus ja kustannukset sekä tarve suurelle asentajamäärälle muodostivat merkittävän esteen. Advantic ryhtyi toimeen nopeasti saatuaan yhteydenoton.

”Teimme asiakkaan kanssa aikaisen vaiheen suunnittelua ja näytimme, miten kevyitä ja erittäin vahvoja komposiittimateriaaleja sekä sisäistä suunnitteluosaamistamme voitaisiin hyödyntää heidän erityisten rakenteellisten ongelmiensa ratkaisemiseen”, Doudican sanoo. ”Tuloksena loimme sarjan tuotteita, jotka korjasivat pääasialliset rakenne-elementit. Valmistimme ne täällä Yhdysvalloissa ja ne olivat itse asiassa niin kevyitä, että oli taloudellista kuljettaa ne ilmateitse Australiaan.”

Kahden henkilön työryhmät saivat asennettua tämän 700 osasta koostuvan ratkaisun henkilönostimen avulla 9,5 päivässä ennen määräaikaa. Näin Newmont säästi noin 6 miljoonaa Australian dollaria. Saimme vahvistuksen ratkaisun toimivuudelle muutaman kuukauden kuluttua sähköpostitse. Otsikko oli pahaenteinen: "Massiivinen myrsky Kalgoorliessa". Voimakas myrsky oli saapunut syrjäseudulle ja vaurioittanut monia rakenteita yhteisössä. Viestin liitteenä oli kuva, jossa näkyi Advanticin rakenne vahvana myrskyn keskellä. Viestiosassa luki ”Onnittelut, rakenne selvitti kovimman mahdollisen kuormituksen”.

Advanticin materiaalit pääsivät testiin myös, kun Cleveland Metroparks Zoo halusi uudistaa gorilloiden aitausta. Tarkoituksena oli tuoda uusi gorilla ympäristöön ja antaa gorilloille lisää tilaa. Advantic suunnitteli Gorilla Chuteksi kutsutun, korotetun tunnelin, josta gorilloille avautuu 360 asteen näkymä elinympäristöönsä. Tässä tilanteessa komposiittipalkit olivat terästä parempi vaihtoehto vähentämään gorilloille ja naapureina oleville eläimille aiheutuvaa häiriötä.

Advanticin Gorilla Chute antaa gorilloille 360 asteen näkymän elinympäristöönsä. Kuva: Advantic.

”Teräsrakenteiden valmistuksessa syntyy myrkyllisiä kaasuja. Valmistaminen on myös hidasta ja häiritsevää. Ympäristössä on ylipäätään enemmän syöpymisriskejä”, sanoo Advanticin CAD-suunnitteluteknikko Luke Sideras. ”Pystyimme leikkaamaan ja poraamaan kaikki palkkimme varastossamme enne niiden viemistä eläintarhaan. Tämä lyhentää merkittävästi gorilloiden siirtämiseen menevää, niille stressiä aiheuttavaa aikaa. Tämä projekti oli todella hauska ja onnistui erinomaisesti kaikkien kannalta.”

Kehittyneet materiaalit kiinnostavat yhä enemmän

Tämän kaltaiset menestystarinat auttavat Advanticia vahvistamaan asemaansa rakennusteollisuudessa, jossa on otettu uutta teknologiaa hitaasti käyttöön, koska ala on kiinnittynyt perinteisiin keinoihin ja menetelmiin projektien loppuunsaattamisessa. Kuten Doudican sanoo, uudet materiaalit ovat kuitenkin riski omistajille, urakoitsijoille ja suunnittelijoille, joten hänen tiiminsä tehtävänä on parantaa heidän riskinsietokykyään luottamuksen kautta. Autodesk Fusion 360 -ohjelmiston ansiosta Advanticin kollegat voivat käsitellä piirustuksia kentällä ja toimistolla Ohiossa, ja muutokset näkyvät aina reaaliaikaisesti. ”Sen avulla voimme optimoida projektien toteutusprosessimme”, Doudican sanoo. ”Loppujen lopuksi se parantaa luottamustamme asiakkaisiin, mikä on meille tärkeintä.”

Tutustu siihen, miten Advantic kehittää komposiittimateriaalejaan Fusion 360:n avulla. Katso video (2:03 min).

Advantic rakentaa luottamusta myös komposiittimateriaaliensa vahvuudella ja suorituskyvyllä, jotka ovat selvästi paremmat kuin perinteisillä materiaaleilla. ”Saavutamme samat vahvuusprofiilit kuin betonirakenteissa, mutta materiaalimme ovat 50, 60 tai 75 prosenttia kevyempiä”, Doudican sanoo. ”Todella kevyt betoni on todellinen mahdollisuus rakennusalalla, sillä suuri osa rakennuskustannuksista ei tule itse materiaalista vaan sen siirtämisestä kohteeseen ja turvallisesta asentamisesta”.

Valetut polymeerit ovat kevyimpiä Advanticin vaihtoehdoista betonirakenteille. Niitä voidaan usein käsitellä ilman kalliita ja vaarallisia yläpuolella olevia laitteita. Advantic kehittää myös omisteisia polymeeribetonikoostumuksia, jotka ovat painavampia kuin valetut polymeerit. Ne sopivat maahan sijoitettaviin putkistojen ja johtojen holveihin ja kouruihin, sillä ne eivät ole herkkiä emäksiselle korroosiolle eikä niihin liity läpäisevyysongelmia. ”Betoni- ja teräsvaihtoehtojen ansiosta nämä komposiittimateriaalit todella laajentavat rakentajan tai insinöörin käytettävissä olevia vaihtoehtoja”, Nielsen sanoo.

Doudican on samaa mieltä. Hänen mukaansa rakentajat voivat silti edelleen olla huolestuneita tavatessaan Advanticin materiaaleja ensimmäistä kertaa. ”Mutta kun asentaja sanoo ensimmäisen kerran, että tuotteemme ovat fantastisia ja he pystyvät kuljettamaan niitä hartioillaan tai että asentaminen onnistui kolme, viisi tai kymmenen kertaa nopeammin kuin perinteiset materiaalit, niin se todistaa, että olemme oikealla tiellä", hän sanoo.

Tällä tiellä auttaa innostus uusia materiaaleja kohtaan. Tämä on tärkeää niinkin perinteisellä alalla kuin rakennusteollisuus. ”Kun olemme tuoneet muutoksia rakennusalalle komposiittien kautta, on ollut hauskassa huomata, miten nopeasti ihmiset ymmärtävät niiden hyödyt. Nämä voivat olla henkilöitä, jotka ovat tottuneet perinteiseen teräkseen, betoniin ja puuhun", Nielsen sanoo. ”On kiehtovaa, että muut ymmärtävät arvon niin nopeasti.”

 

Versio tästä artikkelista oli ennen saatavilla Redshiftistä (englanti).

Liittyvät tuotteet

Hakutuloksia ei voida näyttää juuri nyt. Yritä myöhemmin uudelleen.